Γειτονιές σε δράση για το Δήμο Θεσσαλονίκης

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα η υποψήφια Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ελεάννα Ιωαννίδου, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Γειτονιές σε δράση – Οικολογία, Πολιτισμός, Αλληλεγγύη» παρουσίασε τις προτεραιότητες, τους στόχους και τις ιδέες της πρωτοεμφανιζόμενης ομάδας της, καθώς και τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων.

Η Ελεάννα Ιωαννίδου στην παρουσίαση της δημοτικής κίνησης «Γειτονιές σε δράση –Οικολογία, Πολιτισμός, Αλληλεγγύη» τόνισε μεταξύ άλλων:

«Είμαστε μια νέα δημοτική κίνηση, που όμως έχει βαθιές ρίζες στο οικολογικό κίνημα της Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, είμαστε οι γείτονές σας που δεν το βάζουν κάτω στον αγώνα τους για την επιβίωση, αλλά και για την ποιότητα, την αξία, στη ζωή.

Στόχος μας είναι να ζήσουμε σε μια ανθρώπινη πόλη, με ποιότητα ζωής, με πράσινο, με καθαρό αέρα, με ελεύθερα πεζοδρόμια και λειτουργικούς ποδηλατόδρομους, χωρίς σκουπίδια, θόρυβο και διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Θέλουμε τον Δήμο μπροστάρη στον αγώνα για την υπεράσπιση της κοινωνίας, προστατεύοντας τα συλλογικά αγαθά: το νερό μας, τους ελεύθερους χώρους, τον Θερμαϊκό, αλλά και έναν Δήμο ο οποίος θα δίνει το παρόν, όπου χρειαστεί, ως αρωγός στην μάχη για την κοινωνική αυτο-οργάνωση, στην υποστήριξη των αδυνάτων αυτής της πόλης, όσων υποφέρουν από την κρίση και τις πολιτικές των μνημονίων.

Θέλουμε η τοπική αυτοδιοίκηση να γίνει πραγματικά ΑΥΤΟ-διοίκηση, θέλουμε δηλαδή έναν δήμο ανοιχτό και δημοκρατικό, με διάφανη διαχείριση και με την εξουσία στους πολίτες, μέσα από θεσμούς συναπόφασης και με την αξιοποίηση του ελεύθερου λογισμικού σε θεσμούς συμμετοχικής λειτουργίας και διαφάνειας.

Θέλουμε ο πολιτισμός αυτής της πόλης, η μαρτυρική, αλλά και η πολύχρωμη ιστορία της από το παρελθόν, οι μουσικές και οι θεατρικές σκηνές της από το παρόν και η λειτουργικότητα της πόλης που διεκδικούμε στο άμεσο μέλλον, να γίνουν, μαζί με τα πανεπιστήμιά της, θεμέλια ευημερίας, ουσιαστική επένδυση για το παρόν και το μέλλον.

Είμαστε σε δράση και πάμε να παλέψουμε με το χρώμα το μαύρο που πλακώνει τις ζωές μας. Είμαστε εδώ, για να γίνουμε εμείς οι ίδιοι η αλλαγή που θέλουμε να δούμε γύρω μας. Και θα είμαστε πολλές και πολλοί.»

Οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι που πήραν μέρος στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκαν σύντομα στο λόγο που τους οδήγησε να ασχοληθούν με τα κοινά και να συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο «Γειτονιές σε δράση Οικολογία-Πολιτισμός-Αλληλεγγύη». Με τη σειρά που μίλησαν παραθέτουμε μικρά αποσπάσματα από την τοποθέτησή τους:

i14-03-27 PressConf DSC08912Ο Οδυσσέας Χιλιτίδης παλιό στέλεχος της Οικολογίας Αλληλεγγύης και μέλος της γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων Κεντρικής Μακεδονίας που συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο των Γειτονιών σε δράση, παρουσίασε τους συνυποψήφιους του και τόνισε ότι «η πολιτική οικολογία πέρα από την επικέντρωση στα θέματα του περιβάλλοντος σημαίνει και συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες. Και ως δημοκρατικές δεν είναι μόνο η ελευθερία του λόγου και η ελευθερία της ψήφου αλλά και η συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Το πιο κοντινό κέντρο λήψης αποφάσεων στον πολίτη είναι ο Δήμος και διεκδικούμε ως ενεργοί πολίτες την συμμετοχή μας στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο και θεσμικά.»

Ο Παναγιώτης Λογγινίδης τόνισε ότι αυτό που χαρακτηρίζει αυτή τη δημοτική κίνηση είναι ότι «όλοι που μαζευτήκαμε σήμερα εδώ φίλοι και γνωστοί είναι γιατί πρώτα πρώτα γουστάρουμε ο ένας τον άλλο και θέλουμε αυτή την αισιοδοξία να τη βγάλουμε στην πόλη.

Μας ενδιαφέρει να καλυτερέψουμε τη ζωή μας σ’ αυτή τη βρώμικη και ρυπασμένη πόλη. Θέλουμε να ζήσουμε παραπάνω και εμείς και τα παιδιά μας αλλα και όλα τα ζωντανά της πόλης. Με τις παρούσες συνθήκες δεν το βλέπω.

Λυπόμαστε την πόλη γιατί παρά τις φαινομενικές της αδυναμίες κρύβει ένα θησαυρό, ανεκμετάλλευτο.

Νιώθουμε την πόλη σαν το παιδί μας που νοιαζόμαστε για αυτό όπως για τον εαυτό μας. Δε θέλουμε να κακοπέσει, δε θέλουμε να είναι άσχημη ούτε βρώμικη. Τη θέλουμε πράσινη, γεμάτη πάρκα και σημεία ησυχίας για τους πολίτες, ελεύθερα πεζοδρόμια, ποδήλατα παντού, ηρεμία, συνεργασία, πολιτισμό για όλους, αλληλεγγύη. Νιώθουμε όμως ότι είναι και η μητέρα μας και είμαστε περήφανοι γι αυτή που κρύβει τόσες ομορφιές και δε σταματάει να μας μαθαίνει πράγματα.

Είμαστε λοιπόν άνθρωποι απλοί, φτωχοί, νεόπτωχοι, πολίτες συνέχεια σε κίνηση, με ανοιχτό το μυαλό και σβηστή την τηλεόραση, άνθρωποι που περπατάμε την πόλη, ξέρουμε κάθε γωνιά της, ακούμε ρεμπέτικα και λαϊκά, Tricky και Μάλαμα, πίνουμε μπίρες και τσίπουρα με τους φίλους μας, τρώμε κυρίως χορτοφαγικά, αγαπάμε τα άλλα ζώα αλλά και τους ανθρώπους, σιχαινόμαστε το φασισμό και τους νεοναζί, μας αρέσουν οι κοινωνικές δομές και οι άνθρωποι σε συλλογικότητες που δεν κουράζονται ποτέ και υποσχόμαστε ότι θα βάλουμε τα δυνατά μας, με τη βοήθειά σας να αλλάξουμε το πρόσωπο αυτής της ταλαίπωρης πόλης.»

Η Μαρία Γιακουμάκου προσδιόρισε ότι κίνητρο της «για να ασχοληθεί με τα κοινά ήταν η αγάπη της για την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε αλλά και η εμπιστοσύνη της στην Ελεάννα Ιωαννίδου. Με πονούσε κάθε μέρα που ξημέρωνε χωρίς να λύνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ζώντας στη Θεσσαλονίκη, θέλω να βοηθήσω και γι αυτό είμαι εδώ.»

Ο Κώστας Τερζόπουλος, μίλησε για τα ποδήλατα και τους ποδηλατόδρομους, που χρησιμοποιήθηκαν ως προεκλογική δέσμευση από τον νυν δήμαρχο χωρίς όμως να προχωρήσει κανένα ουσιαστικό έργο ενίσχυσης αυτού του μέσου μεταφοράς. Αναφέρθηκε στην υποκρισία που επικρατεί στο πολιτικό κατεστημένο και ιεραρχεί πρώτα τα χρήματα και μετά την υγεία και τόνισε ότι ακριβώς αυτό το μήνυμα θέλει να περάσει με τη συμμετοχή του στη δημοτική κίνηση ότι, το περιβάλλον σημαίνει υγεία γι αυτό κι αξίζει να το προστατεύσουμε με κάθε τρόπο.

Ο Δημήτρης Τσιλινίκος, αναφέρθηκε σε δράσεις που προτείνει να γίνουν στις γειτονιές για να εφαρμοσθούν νέες μέθοδοι διδασκαλίας μαθημάτων όπως η φυσική με τη βοήθεια της υποκριτικής τέχνης, σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας με σκοπό όχι μόνο τη προσφορά της ενισχυτικής διδασκαλίας αλλά και την πηγαία έκφραση της αλληλεγγύης μεταξύ των κατοίκων.

Η Αριάδνη (Άρια) Γερούκη, αναφέρθηκε στην ανάγκη να περάσουμε από το εγώ στο εμείς, τότε θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε καλύτερα ως κάτοικοι αυτής της πόλης και πρόσθεσε ότι κάθε μας σκέψη, κάθε μας λόγος αποτελεί μια κοσμική ψήφο.

Η Όλγα Στεφανή, τόνισε μεταξύ άλλων ότι πολιτισμός δεν είναι μόνο οι τέχνες αλλά και ότι δεν πετούμε ούτε ένα σκουπιδάκι στο δρόμο.

Ο Κώστας Ε. Κούτσαρης όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «έρχεται από το εξωτικό Ντεπώ» (αναφερόμενος σε παλιότερη δήλωση του νυν δημάρχου ότι η Θεσσαλονίκη τελειώνει στα τείχη που διασχίζουν την Άνω Πόλη και το Φάληρο αποτελεί εξοχή), αφορμή για τη συμμετοχή του στη δημοτική κίνηση υπήρξε η εμπειρία του από την ολιγωρία της δημοτικής αρχής σε θέματα όπως η εγκατάλειψη του 1ου Δημοτικού σχολείου που το αφήνουν κυριολεκτικά να καταρρέει ως κτίριο και το κλείσιμο του συνεταιριστικού κυλικείου του σχολείου, μικρά θέματα της καθημερινότητας όπως οι ράμπες, τα πεζοδρόμια, η ζωή στην πόλη για τον ίδιο και τα παιδιά του.

Τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που ανακοινώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου:

Αϊβάζογλου Μόνικα, Ηθοποιός, Θεατρολόγος, Σκηνοθέτης

Γαζίλα Βενετία, Εκπαιδευτικός, Καλλιτέχνης, Δραστήρια στα οικολογικά εδώ και δεκαετίες.

Γερούκη Αριάδνη, διδάκτωρ ιστορίας, συγγραφέας

Γιακουμάκου Μαρία, Φαρμακοποιός, Θεραπεύτρια και καλλιτέχνης

Γιαννούδης Θάνος, Μεταπτυχιακός Φοιτητής, δραστήριος νέος και ταλαντούχος ποιητής.

Γκανούλης Φίλιππος, Πολιτικός Μηχανικός, με δράση σε πολλά κινήματα, κυρίως στο θέμα της διαχείρισης των απορριμάτων

Γκιουγκή Τζέννυ, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Ακτιβίστρια για την διατροφική κυριάρχια

Δόδουρα Εφη, Οικονομολόγος, πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου Άργος

Θεοδωρίδης Πέτρος, Φοιτητής, κινηματογραφικός συντάκτης, blogger

Θεολόγου Γιώργος, Άνεργος, ενεργός σε δράσεις εθελοντισμού

Κουμαντσιώτη Πηγή, Ολιστική θεραπεύτρια

Κούτοβα Αλμπένα, μετανάστρια από την Βουλγαρία, Πολιτική μηχανικός και δασκάλα τραγουδιού.

Κώστας Κούτσαρης, ακόμα ένας ενεργός “γείτονας”

Λογγινίδης Παναγιώτης, Δικηγόρος, δραστήριος σε θέματα δημόσιων ελεύθερων χώρων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Μακρής Θοδωρής, Άνεργος, δραστήριος σε θέματα φυσικής καλλιέργειας και στην διεκδίκηση των δημόσιων ελεύθερων χώρων

Μασούρας Αστέρης, δημοσιογράφος διαδικτύου και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Νικολαϊδου Φωτεινή, Σχεδιάστρια και κατασκευάστρια κοσμημάτων

Πετράκης Αριστείδης, Ιδιοκτήτης ενοικιαζομένων δωματίων, με δράση στα κινήματα για την ποιότητα ζωής στην πόλη.

Τερζόπουλος Κώστας, Άνεργος Πληροφορικής, ακτιβιστής με δράση για το ποδήλατο, την χορτοφαγία, την ελευθερία της έκφρασης τους ελεύθερους χώρους.

Τζιώλας Γιάννης, Συνταξιούχος Μηχανικός, ο πρώτος οικολόγος υποψήφιος Δήμαρχος, το 1986

Τσεκούρα Ευδοκία, Διαφημίστρια και τρίτεκνη μητέρα

Τσιλινίκος Δημήτρης, Εκπαιδευτικός, Ηθοποιός ΚΘΒΕ

Σκορδαλού Βίκυ, Πολιτική Μηχανικός, Δραστήρια στο θέμα του νερού και στα δικαιώματα του παιδιού.

Στεφανή Όλγα, Δικ.Επιμελήτρια, Σοπράνο, Φωτογράφος

Στάμκος Γιώργος, Δημοσιογράφος-Εκδότης

Χατζησταύρου Ζαφείρης, Επιχειρηματίας, και μαχητικός για τα κοινωνικά δικαιωματα

Χιλτίδης Οδυσσέας, Εκπαιδευτικός – Επιστημονικός Συνεργάτης του Ευρωβουλευτή Ν. Χρυσόγελου.

Για να γνωρίσετε καλύτερα την Ελεάννα Ιωαννίδου:

Η Ελεάννα γεννήθηκε το 1972 και μεγάλωσε “Μπότσαρη και Δελφών”. Σπούδασε Νομική στο Α.Π.Θ. και απέκτησε τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών στο Δημόσιο Δίκαιο και τις Πολιτικές Επιστήμες. Το 1995 πρωτοεντάχθηκε σε συλλογικότητα: την Ένωση Πολιτών Θεσσαλονίκης για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, η οποία άνοιξε δρόμους στην σκέψη των Θεσσαλονικέων για την πόλη τους.

Ως δικηγόρος συμμετείχε σε σημαντικές και νικηφόρες μάχες για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στην πόλη, όπως το σταμάτημα της υποθαλάσσιας, την προστασία του μνημείου του Αλλατίνη από την τσιμεντοποίηση, την αποτροπή της οικοπεδοποίησης του δάσους του Κισσου και του ρέματος των 40 Εκκλησιών, την αναστολή της άδειας που σκανδαλωδώς, είχε εκδώσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για το Bungalow White και σε άλλες λιγότερο γνωστές διεκδικήσεις των κατοίκων της Θεσσαλονίκης. Συμμετέχει στα κινήματα της πόλης από την δεκαετία του ’90, υπήρξε μέλος του Legal Team, κατά την διάρκεια της συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Θεσσαλονίκη το 2003 και γενικά είναι γνωστή για την δράση της σε κινήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Είναι δραστήρια για το θέμα της Χαλκιδικής, συνδράμοντας τον αγώνα των κατοίκων της ενάντια στην εξόρυξη χρυσού από το 2010, αναδεικνύοντας την περιβαλλοντική καταστροφή και την κατάφωρη παραβίαση της δημοκρατικής λειτουργίας στην περιοχή με την καταστολή.

Είναι πραγματικά μια ενεργή πολίτης, με παρουσία σε κινήματα για τα δικαιώματα των παιδιών και των μητέρων και την φυσική διατροφή (καθώς είναι μέλος του ΔΣ του ελληνικού τμήματος του IBFAN).

Συμμετέχει σε δράσεις για την κοινωνική οικονομία και την αυτο-οργάνωση των πολιτών, όπως ο Καταναλωτικός Συνεταιρισμός BIOS COOP και η Κίνηση Πολιτών για το νερό 136. Για το θέμα του αυτό, επίσης, υποστηρίζει τις δράσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και την κίνηση SOSτε το νερό.

Είναι μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και συμμετέχει στη NAFTHA, ή αλλιώς την “Άμεση Πράξη ενάντια στην φασιστική βία στην Θεσσαλονίκη”.

Έχει διατελέσει μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων κι εκπρόσωπος τύπου του κόμματος στην περίοδο 2010-2012.

Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά και είναι πολύτεκνη μητέρα.