Απαράδεκτη η επίθεση της αστυνομίας στο συνεταιριστικό παντοπωλείο Βίος Coop

Οι οικολόγοι συμπαραστέκονται στον συνεταιριστή που συνελήφθη

Bios CoopΤο απίστευτο παρεπόμενο της βάρβαρης αστυνομοκρατίας την ημέρα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που καταγράφηκε στο μη-κερδοσκοπικό παντοπωλείο του Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλονίκης “Βίος Coop”, καταδικάζει η παράταξη «Οικολογία-Αλληλεγγύη». Οι οικολόγοι της Θεσσαλονίκης ζητούν να αθωωθεί ο εργαζόμενος-συνεταιριστής που συνελήφθη γιατί ζήτησε εξηγήσεις για την αδικαιολόγητη σύλληψη συναδέλφου του και κατηγορήθηκε για εξύβριση.

Το επεισόδιο συνέβη το μεσημέρι της Δευτέρας 17 Νοεμβρίου, στο παντοπωλείο που βρίσκεται στην οδό Κων. Καραμανλή 42, δηλαδή πολύ μακριά από οποιοδήποτε σημείο σχετίζεται με το Πανεπιστήμιο ή το Αμερικανικό Προξενείο! Αποδεικνύει δε, την υιοθέτηση τακτικών «σοκ και δέους» από την αστυνομία, με αυθαίρετες και ανεξέλεγκτες «προληπτικές» συλλήψεις σε μια αστυνομοκρατούμενη πόλη, οι οποίες αποτελούν επίθεση στη δημοκρατία, στην ελευθερία και εκ των πραγμάτων, στις κοινωνικές δομές αλληλεγγύης, που οι πολίτες δημιουργούν ως αντίδραση στην κρίση.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος, ζήτησε την πολιτική καταδίκη του συγκεκριμένου επεισοδίου αστυνομικής αυθαιρεσίας, εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για την ενθάρρυνση των αυταρχικών και βάρβαρων πρακτικών της αστυνομίας από την κυβέρνηση και δήλωσε την αλληλεγγύη του στο συνεταιριστικό εγχείρημα με τα 400 μέλη και τους χιλιάδες πολίτες που αγκάλιασαν και στηρίζουν καθημερινά το μη-κερδοσκοπικό παντοπωλείο “Βίος Coop” και το κατέστησαν ένα από τα πρότυπα εγχειρήματα της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας και άμεσης δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ο πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων δήλωσε σχετικά: «Η απίστευτη αυτή αστυνομική επίθεση σε ένα θεσμό κοινωνικής αλληλεγγύης μας θυμίζει άλλες εποχές. Ο συμβολισμός είναι ξεκάθαρος για την καταπίεση και το τσάκισμα της κοινωνίας από τη σημερινή κυβέρνηση. Ο κατήφορος και η εγκατάλειψη στοιχειωδών δημοκρατικών, κοινωνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων μας κάνει να αναλογιζόμαστε ζοφερές ιστορικές περιόδους καταπίεσης που έζησε ο λαός μας. Ως μέλος του Βίος Coop, αλλά και έχοντας βαθιά πίστη στο νέο συνεταιριστικό και αυτοδιαχειριστικό κίνημα, κάνω έκκληση στους συμπολίτες μας να υποστηρίξουν όλες τις κοινωνικές δομές αλληλεγγύης και αυτοδιαχείρισης, που οικοδομούν έναν άλλο κόσμο σήμερα, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να αποτελέσει όχι μόνο λύση στην κρίση, αλλά και να θέσει τις βάσεις για την αλλαγή του σημερινού οικονομικού συστήματος».