Η Ελεάννα Ιωαννίδου υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Με απόφαση της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης Κεντρ. Μακεδονίας οι Οικολόγοι Πράσινοι θα κατέλθουν στις εκλογές για το Δήμο Θεσσαλονίκης με την Ελεάννα Ιωαννίδου, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη», η οποία απευθύνει έκκληση σε όλες τις ζωντανές δυνάμεις και τα κινήματα της πόλης για την κατάρτιση ενός εναλλακτικού ψηφοδελτίου που θα διεκδικήσει την ψήφο των Θεσσαλονικέων.

Η Ελεάννα Ιωαννίδου μετά από την ανακοίνωση του αποτελέσματος δήλωσε:

«Αρχίζει σήμερα μια προσπάθεια να εκφράσουμε αυτοδιοικητικά τις αρχές της πολιτικής οικολογίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης στην Θεσσαλονίκη. Η εποχή απαιτεί έναν Δήμο που θα υπερβαίνει τα παραδοσιακά του καθήκοντα και θα πρωταγωνιστεί στον αγώνα για την υπεράσπιση της κοινωνίας και της δημοκρατίας.

Θέλουμε μια Δημοτική Αρχή που να μπορεί με συνέπεια να αγωνιστεί, δίπλα στους πολίτες κι απέναντι στα αποτελέσματα της ύφεσης και των μνημονίων, έναν Δήμο που να πρωταγωνιστεί ανυπόκριτα στην προάσπιση των συλλογικών αγαθών.

Απέναντι στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο που συνδέθηκε με την αδιαφάνεια του παρελθόντος, διεκδικούμε ένα συμμετοχικό μοντέλο διακυβέρνησης, που θα ξαναδίνει λόγο στους πολίτες και νόημα στην Δημοκρατία.

Ξεκινάμε με εφόδια μας τους αγώνες μας για την ποιότητα ζωής στην πόλη, για τον αέρα, τη γη και το νερό, τους ελεύθερους χώρους την διαχείριση των σκουπιδιών, την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου. Καλούμε τους πολίτες και τις πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες που συμμερίζονται τις ίδιες αρχές και αγωνίες, να συνδιαμορφώσουμε τις αυτοδιοικητικές προτάσεις για την ανθρώπινη Θεσσαλονίκη που διεκδικούμε.»

Ένα σύντομο βιογραφικό της Ελεάννας Ιωαννίδου:

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη το 1972. Σπούδασα νομικά στο Α.Π.Θ., από όπου απέκτησα μεταπτυχιακό τίτλο στο Δημόσιο Δίκαιο και τις Πολιτικές Επιστήμες. Από το 1995 ασκώ δικηγορία, με βασικά αντικείμενα το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Υποστηρίζω τις επιτροπές αγώνα ενάντια στο χρυσό και τις εξορύξεις, με νομικό και πολιτικό ακτιβισμό. Διεκδικώ το νερό της πόλης, ως συλλογικό αγαθό, στηρίζοντας την Κίνηση 136 και το δημοψήφισμα ενάντια στην ιδιωτικοποίησή του. Δραστηριοποιούμαι στο αντιφασιστικό κίνημα της Θεσσαλονίκης, ως νομικός σε δίκτυο συλλογικοτήτων για την υπεράσπιση θυμάτων ρατσισμού και μεταναστών. Συμμετέχω σε ομάδες της πόλης για τους ελεύθερους χώρους και την προσπελασιμότητα. Διεκδικώ τα δικαιώματα των μητέρων και των βρεφών μέσα από το διεθνές δίκτυο για την προστασία της φυσικής βρεφικής διατροφής, ως μέλος του Δ.Σ. του ελληνικού τμήματος του IBFAN. Στηρίζω τις δράσεις για τα δικαιώματα των ομοφιλοφύλων, για το χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους και την αλλαγή πολιτικής για τα ναρκωτικά. Είμαι ενεργό μέλος στην Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Διετέλεσα μέλος στην ιστορική Ένωση Πολιτών Θεσσαλονίκης για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό και στην Ε.Γ. του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων. Συμμετείχα, ως συν-εκπρόσωπος τύπου, στην Ε.Γ. των Οικολόγων Πράσινων, εκπροσωπώντας το κόμμα κατά τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Είμαι συντονίστρια της Θεματικής Ομάδας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Οικολόγων Πράσινων.

Είμαι πολύτεκνη μητέρα.

Ελεάννα Ιωαννίδου