Τρεμόπουλος: Οι αυθαιρεσίες των κυνηγών πρέπει να σταματήσουν!

Απαράδεκτη η δίωξη του ποιητή Γιάννη Υφαντή

Απαράδεκτη θεωρεί η «Οικολογία -Αλληλεγγύη» τη δίωξη του ποιητή Γιάννη Υφαντή, που δικάζεται την Τρίτη 9.4.2019 στη Λευκάδα, γιατί είχε συντάξει επιστολή διαμαρτυρίας κατοίκων της Λευκάδας, κατά κυνηγών που κυνηγούσαν μέσα στις ιδιοκτησίες τους.

Να σημειωθεί ότι το άρθρο 256 του Δασικού Κώδικα αναφέρει σαφέστατα ότι: «Απαγορεύεται η θήρα εντός των πόλεων, κωμοπόλεων, χωρίων ή συνοικισμών εν γένει και εις ακτίνα 250 μέτρων από της παρυφής αυτών ή εις ακτίνα 100 μέτρων από μεμονωμένων οικιών».

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, που ανέλαβε εθελοντικά ως δικηγόρος την υπεράσπιση του ποιητή, δήλωσε σχετικά: «Ο Γιάννης Υφαντής είχε αναλάβει το 2013 να συντάξει μια επιστολή διαμαρτυρίας 20 κατοίκων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, ανάμεσά τους και τρία Υπουργεία, για τους κινδύνους από τη δραστηριότητα πολλών κυνηγών, κυρίως τα σαββατοκύριακα, πολύ κοντά στις κατοικίες, συχνά μέσα από τις περιφράξεις, στα λιοστάσια και τους κήπους. Αντί να αντιμετωπιστεί η αναστάτωση από τους πυροβολισμούς, τα γαυγίσματα των σκύλων, τα σκάγια στα παράθυρα και στα φυλλώματα, βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου για ψευδείς καταγγελίες και μάλιστα εν γνώσει του δήθεν ψεύδους. Οι αυθαιρεσίες των κυνηγών είναι αυτές που πρέπει να σταματήσουν. Τι θα πρέπει να κάνει ένας πολίτης, που καλεί επανειλημμένα την αστυνομία και το δασαρχείο, και δεν διαπιστώνουν καμία παρανομία σε μια περιοχή όπως του Καλαβρού, που χαρακτηρίζεται στους τουριστικούς χάρτες ως τόπος περιπάτου; Να έρθει σε σύγκρουση με τους ένοπλους; Ή να ασκήσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά του να εκθέσει το πρόβλημα στις αρχές;».

Επειδή τίποτα δεν έγινε και στη συνέχεια, οι κάτοικοι επανήλθαν δύο χρόνια μετά, τον Οκτώβριο του 2015, με επιστολή προς τη νέα κυβέρνηση της χώρας, αλλά το πρόβλημα συνεχίστηκε. Αντίθετα, τρία χρόνια μετά, ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Λευκάδας κάλεσε τον Γιάννη Υφαντή, όχι για να εξετάσει τις καταγγελίες των κατοίκων αλλά για να του απαγγείλει κατηγορία ως υπεύθυνο για τα «ψεύδη» της επιστολής! Μάλιστα, τον κατηγορεί ότι συνέταξε μόνος του την επιστολή, εν αγνοία των 20 υπογραφόντων, και του φορτώνει παράβαση 11 άρθρων του Ποινικού Κώδικα!

Το Οικολογικό Δίκτυο, που στηρίζει την έκκληση για συμπαράσταση, ζήτησε από τον Μιχάλη Τρεμόπουλο να αναλάβει ως δικηγόρος την υπεράσπιση του διωκόμενου ποιητή Γιάννη Υφαντή και γι’ αυτό μεταβαίνει στη Λευκάδα για τη δίκη.