Υπέρ της παύσης λειτουργίας του νεκροταφείου της Μαλακοπής

Επερώτηση κατέθεσε η Οικολογία Αλληλεγγύη

malakopi-municipal-cemeteriesΗ Οικολογία Αλληλεγγύη ζητά παρέμβαση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας για το θέμα των νεκροταφείων της Μαλακοπής.

«Έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις για τη συνέχιση της λειτουργίας των κοιμητηρίων Μαλακοπής και είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε επέκταση σε βάρος του Σέιχ-Σου ενώ εξετάζουμε σοβαρά τις καταγγελίες κατοίκων για επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις γειτονικές κατοικημένες περιοχές», δήλωσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Οικολογίας Αλληλεγγύης Μ. Τρεμόπουλος, με την ευκαιρία της κατάθεσης σχετικής επερώτησης προς τον Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επερώτησης:

 

                   Θεσσαλονίκη 15.6.2016

ΠΡΟΣ:

κ. Απ. Τζιτζικώστα, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

κ. Αντ. Γυφτόπουλο, Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου

κα. Π. Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ ΜΑΛΑΚΟΠΗΣ

Με την υπ’ αριθμ. 1844/21-12-2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ανεστάλη από 15-02-2016, η διενέργεια ενταφιασμών σε τάφους τριετούς ταφής στο Κοιμητήριο «Αγίου Παύλου (Μαλακοπής)», κατ ‘ εφαρμογή του άρθρου 3 του Κανονισμού Λειτουργίας των δημοτικών Κοιμητηρίων, λόγω έλλειψης θέσεων ταφής, κορεσμού χωνευτηρίου και εδάφους ενώ επιτράπηκε η χρήση των οικογενειακών τάφων και του οστεοφυλακίου στο εν λόγω κοιμητήριο να παραμείνει ως έχει.

Κάτοικοι της Άνω Τούμπας, με υπόμνημά τους από 19-2-2016 προς τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, επικρότησαν την απόφαση και ζήτησαν την άμεση εφαρμογή της, ενώ επαναβεβαίωσαν τους λόγους που αυτό θεωρείται ότι λειτουργεί μη νόμιμα.

Ωστόσο, με την υπ’ αριθμ. 208/22-2-2016 απόφασή του, το ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο, άλλαξε γνώμη, ανέστειλε το άρθρο 3 του Κανονισμού Λειτουργίας των δημοτικών Κοιμητηρίων και επέτρεψε τη συνέχιση της λειτουργίας του κοιμητηρίου. Κατά της ως άνω απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου ασκήθηκε ένσταση, ενώπιον του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης. Με την υπ’ αριθμ. 24497/26-04-2016  απόφαση του Γ.Γ., η ως άνω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κρίθηκε άκυρη λόγω της έλλειψης σαφούς, ειδικής και νόμιμης αιτιολογίας. Παρά ταύτα, το Δημοτικό Συμβούλιο με την υπ’ αριθμ. 713/2016  απόφαση του, μετά από σχετική εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής και την υπ’ αριθμ. 659/11-5-16 Α.Ο.Ε., αποφάσισε την απαλοιφή της φράσης «αναστέλλεται η εκτέλεση νέων ενταφιασμών τριετούς διάρκειας», επιτρέποντας στην ουσία τη συνέχιση της λειτουργίας των νεκροταφείων της Μαλακοπής.

Άλλοι κάτοικοι, άγνωστο ποιών συνοικιών της πόλης, έχουν συστήσει «Επιτροπή Αγώνα» υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας και αναβάθμισης του κοιμητηρίου, ενώ ζητούν και επέκτασή του, προφανώς σε βάρος του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης.

Ερωτάται ο Περιφερειάρχης:

  1. Έχει γνώση της υπόθεσης;
  2. Έχει πρόθεση να παρέμβει σε ένα θέμα που έχει υπερτοπική σημασία και να ερευνήσει  η Περιφέρεια τα καταγγελλόμενα;
  3. Προτίθεται να υποστηρίξει τη νομιμότητα προς την αρμόδια αρχή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης;

Ο επερωτών Περιφερειακός Σύμβουλος

Μιχάλης Τρεμόπουλος

malakopi-municipal-cemeteries-google