Όχι άλλες καταστροφές πρασίνου στα Πεύκα (Ρετζίκι)

Καταγγέλλουμε την πρακτική του Δήμου Νεάπολης-Συκεών που χωρίς σχέδιο, μελέτη  και σχετικές αποφάσεις επιτρέπει στους εργολάβους, που έχουν αναλάβει τα έργα διαμόρφωσης πεζοδρομίων, να κόβουν δένδρα.

Ευαίσθητοι πολίτες γίνονται μάρτυρες τέτοιων παραβιάσεων, όπως το παρακάτω περιστατικό που συνέβη τη Δευτέρα στις 4/12/2017. Ένας πολίτης, όταν είδε το  συνεργείο, που εργαζόταν στη διαμόρφωση του πεζοδρομίου στην οδό Κωνσταντινουπόλεως από το ύψος της οδού Ρόδων έως την είσοδο του Ψυχολογικού Κέντρου, να κόβει μια Ακακία, ζήτησε από τον εργολάβο να του επιδείξει τη σχετική απόφαση ή το σχέδιο βάσει του οποίου κατέστρεψε το συγκεκριμένο δέντρο. Ο εργολάβος απάντησε ότι εργαζόταν με προφορικές εντολές του Αντιδημάρχου κ. Σαουλίδη. Ο πολίτης ενημέρωσε τον εργολάβο ότι αν δεν του παρουσίαζε τη σχετική απόφαση θα καλούσε την αστυνομία. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο εργολάβος με τον αντιδήμαρχο αποκάλυψε ότι δεν υπήρχαν σχέδια παρά η γενική απόφαση για τη διαμόρφωση των πεζοδρομίων. Όταν ο πολίτης κάλεσε την αστυνομία ο εργολάβος, ακολουθώντας από ότι φαίνεται τις οδηγίες που είχε λάβει, μάζεψε τους εργάτες του και εξαφανίστηκε αφήνοντας το εργοτάξιο χωρίς τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα με κίνδυνο να δημιουργηθεί ατύχημα. Η αστυνομία που ήρθε κατέγραψε τόσο τα κατεστραμμένα δένδρα όσο και τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας του εργοταξίου. Με την ευκαιρία αυτή καταγγέλθηκε και το γεγονός της ανυπαρξίας μέτρων για την προστασία των πεζών στη μεγάλη στροφή, στην οποία το υπάρχον πεζοδρόμιο καταργήθηκε εξαιτίας των έργων, χωρίς ωστόσο να ληφθεί οποιαδήποτε μέριμνα για την ασφαλή διέλευση των πεζών.

Η μαρτυρία αυτή και η παρέμβαση του πολίτη έρχεται να προστεθεί στη συνέχεια της πρακτικής του Δήμου που δεν είναι άλλη από την καταστροφή και την κακοποίηση των δέντρων και του πρασίνου που οι κάτοικοι του Ρετζικίου βιώνουν τελευταία στο όνομα της κατασκευής πεζοδρομίων και της μετατροπής φυσικών χώρων και χαρακτηρισμένων πάρκων σε τσιμεντοποιημένους χώρους και πανομοιότυπες παιδικές χαρές. Επιπλέον, η αδιαφορία των εργολάβων του Δήμου για την ασφάλεια των πεζών στα εργοτάξιά τους είναι εμφανής.

Ζητούμε από τον Δήμο να σταματήσει άμεσα την καταστροφή του πρασίνου στα Πεύκα και να ελέγχει αποτελεσματικά τους εργολάβους έργων για την αυστηρή τήρηση  των μέτρων ασφάλειας για την αποτροπή οποιουδήποτε κινδύνου για τους πολίτες.

Οικολογία Αλληλεγγύη Δήμου Νεάπολης-Συκεών