“Έφυγε” ο Στέλιος Αβέστας!

Abestas SteliosΔυστυχώς πέθανε ξαφνικά από ανακοπή το στέλεχος της “Οικολογίας-Αλληλεγγύης” και πρώτος σε ψήφους πέρυσι στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, ο αγαπητός σε όλους Στέλιος Αβέστας.

Ο Στέλιος ήταν μουσικός και πολύ δραστήριος οικολόγος στην περιοχή του Λαγκαδά επί δυόμισι δεκαετίες.

Ήταν 58 ετών και εργαζόταν ως καθηγητής μουσικής στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Λαγκαδά. Ο θάνατος τον βρήκε καθώς ξεκινούσε ένα ακόμα πρωινό για να γεμίσει με μουσική το σχολείο του. Ο Στέλιος από μικρός καλλιέργησε το ταλέντο του στη μουσική και σπούδασε κλασική κιθάρα δίπλα στον Ευάγγελο Ασημακόπουλο και τη Λίζα Ζώη, στα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής κλασικής κιθάρας. Ίδρυσε ωδείο και δίδαξε σε άλλα ωδεία του Λαγκαδά και της Θεσσαλονίκης, συμμετείχε σε διεθνή φεστιβάλ και είχε μια ιδιαίτερη αγάπη στη διδασκαλία της μουσικής, γι αυτό και αφιερώθηκε στην εκπαίδευση. Έγραψε μουσική και μελοποίησε ποίηση, μετείχε σε κάθε εκδήλωση που τον καλούσαν φορείς του Λαγκαδά, παράλληλα με την αγάπη του στο περιβάλλον και τη φύση την οποία φρόντιζε καθημερινά.

Ήταν ιδρυτικό μέλος της «Οικολογικής Ομάδας Λαγκαδά» (1993). Επί σειρά ετών, δραστηριοποιήθηκε (χρησιμοποιώντας νομικά μέσα) κατά των βιομηχανιών που υποβάθμιζαν περιβαλλοντικά την ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κορώνειας. Από τις αρχές του 1990 δημοσιοποίησε την ανεξέλεγκτη άντληση νερού (από αγρότες και βιομηχανίες) που συνετέλεσε στην στην αποξήρανση της Κορώνειας, καταγγέλλοντας παράλληλα την καταπάτηση των αποκαλυπτόμενων παραλίμνιων εκτάσεων. Πέτυχε την ακύρωση της πρώτης οικοδομικής άδειας που δόθηκε σε καταπατημένη έκταση στο δάσος των Μακεδονικών Τεμπών, προλαμβάνοντας έτσι την οικοπεδοποίησή τους, πριν την ανακήρυξή της σε δάσος υψηλής προστασίας.  Ασχολήθηκε με το θέμα της σκανδαλώδους παραχώρησης καταπατημένων δημοσίων εκτάσεων σε ιδιώτες στις περιοχές Πολυδενδρίου και Χρυσαυγής.  Βοήθησε στην αποτροπή εγκατάστασης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από φυτική βιομάζα σε δασική έκταση της Χρυσαυγής και την αποτροπή οικοδόμησης λόφου του Πολυδενδρίου από σωματείο, στο οποίο αυτή παραχωρήθηκε δωρεάν από το Δημόσιο. Η έγκαιρη ενημέρωση και έγκυρη τεκμηρίωση από πλευράς του, βοήθησαν να παλέψουμε για την απόδοση του στρατοπέδου Μπαρέτη στην τοπική κοινωνία και πολλά πολλά άλλα θέματα των Δήμων Λαγκαδά και Βόλβης.

Χωρίς καμιά υπερβολή, θα μας λείψει. Η κηδεία του γίνεται στην κεντρική εκκλησία του Λαγκαδά σήμερα στις 12.30.

Πληροφορίες για το μουσικό του έργο υπάρχουν εδώ: http://ecology-salonika.org/2010/03/03/music-cd-the-fairy-tale-of-truth/