Συμπαράσταση στους αναισθησιολόγους του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης υιοθέτησε στη σημερινή του συνεδρίαση ψήφισμα που κατέθεσε η Αυτοδιοικητική Κίνηση “Οικολογία-Αλληλεγγύη” (με μία μόνο αρνητική ψήφο και δυο λευκά), με αίτημα τις μαζικές μόνιμες προσλήψεις αναισθησιολόγων, ώστε να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις και θέσπιση κινήτρων για την προσέλκυσή τους. Αφορμή ήταν οι διαμαρτυρίες για την υποστελέχωση του αναισθησιολογικού τμήματος του Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου», κατάσταση που αποβαίνει σε βάρος των ασθενών και των αναισθησιολόγων αλλά ο Μιχάλης Τρεμόπουλος που το εισηγήθηκε και οι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι που μίλησαν, αναγνώρισαν ότι το πρόβλημα είναι οξύ σε όλα τα νοσοκομεία.

Το ψήφισμα συμπαράστασης είναι το εξής:

 

“Η σοβαρή υποστελέχωση του αναισθησιολογικού τμήματος του Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» οδηγεί σε αναστολή τακτικών χειρουργείων και επισφαλή λειτουργία του νοσοκομείου. Εδώ και περίπου δέκα μήνες στο νοσοκομείο έχουν απομείνει επτά αναισθησιολόγοι στο γενικό τμήμα και μόλις μία ειδικευμένη στην καρδιοχειρουργική αναισθησιολογία σε σύνολο 26 οργανικών θέσεων οι οποίοι αναγκάζονται να κάνουν υπερδιπλάσιες εφημερίες από το προβλεπόμενο, προκειμένου να καλύψουν τα κενά.

Στις 25 Οκτωβρίου 2023 οι αναισθησιολόγοι με την υποστήριξη της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου δηλώνοντας ότι πλέον έχουν φτάσει στα όριά τους, τονίζοντας ότι η εντατικοποίηση της εργασίας τους μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.

Με βάση τα παραπάνω, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης παίρνοντας υπόψη και τη σημαντική συνεισφορά των νοσοκομειακών στη διάρκεια της πανδημίας, ζητά από τη διοίκηση του Δήμου να καταθέσει αίτημα προς τη διοίκηση του Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου», την Υγειονομική Περιφέρεια και το Υπουργείο Υγείας να δώσει άμεσα οριστική λύση στο πρόβλημα με μαζικές μόνιμες προσλήψεις έτσι ώστε να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις και παράλληλη θέσπιση μισθολογικών και εκπαιδευτικών κινήτρων για την προσέλκυση αναισθησιολόγων”.