Τρεμόπουλος: Η διοίκηση Ζέρβα πλήρωσε την ανυπαρξία της. Να μην το επαναλάβει η επόμενη!

Οι τοποθετήσεις της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης» στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης

 

 Η διοίκηση Ζέρβα αναλώθηκε σε μικροδιαχείριση της καθημερινότητας με ασφαλτοστρώσεις και πλακοστρώσεις πεζοδρομίων. Έργα αποσπασματικά χωρίς όραμα και στόχευση, που δεν άφησαν το αποτύπωμά τους στην πόλη και δεν έδωσαν λύσεις στα ουσιαστικά προβλήματα των δημοτών – Η επόμενη διοίκηση πρέπει να διεκδικήσει περισσότερα κονδύλια για τα έργα και όχι να επιβαρύνει οικονομικά τους δημότες. Πρέπει να σταματήσει η υποστήριξη του ΙΧ, του fly over, η κατασκευή σταθμού LNG στον Θερμαϊκό και να γίνει μητροπολιτικό πάρκο στη ΔΕΘ.

«Συνάδελφε Κώστα χάσαμε!», είπε στην κεντρική του τοποθέτηση ο δημοτικός σύμβουλος της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης», Μιχάλης Τρεμόπουλος, προς τον απερχόμενο δήμαρχο Κ. Ζέρβα. «Εσείς γιατί κρατούσατε αλαζονικά την μπαγκέτα της εξουσίας κι εμείς -ως παράταξη ‘Θεσσαλονίκη για Όλους’- γιατί δεν είχαμε την οικονομική δυνατότητα και τη διαπλοκή με τη μιντιοκρατία για να πείσουμε τους πολίτες να αποδεχτούν το πράσινο πρόγραμμά μας και να μας στείλουν στον δεύτερο γύρο, ώστε να μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε. Θα είμαστε για άλλη μια φορά εδώ, στα έδρανα της αντιπολίτευσης, για να ασκούμε κριτική στην εξουσία, προσπαθώντας να μην επαναληφθούν τα λάθη της προηγούμενης ανύπαρκτης ουσιαστικά διοίκησης», είπε χαρακτηριστικά.

Η 19η τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκίνησε με τη συζήτηση για το ψήφισμα συμπαράστασης στους αναισθησιολόγους του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», που κατέθεσε η Αυτοδιοικητική Κίνηση «Οικολογία-Αλληλεγγύη». Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης υιοθέτησε το ψήφισμα (με μία μόνο αρνητική ψήφο και δυο λευκά), με αίτημα τις μαζικές μόνιμες προσλήψεις αναισθησιολόγων, ώστε να δοθούν κίνητρα για την προσέλκυσή τους και να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις. Αφορμή ήταν οι διαμαρτυρίες για την υποστελέχωση του αναισθησιολογικού τμήματος του Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου», μια απαράδεκτη κατάσταση που αποβαίνει σε βάρος των ασθενών και των αναισθησιολόγων αλλά ο Μ. Τρεμόπουλος που το εισηγήθηκε και οι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι που μίλησαν, αναγνώρισαν ότι το πρόβλημα είναι οξύ σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης.

Ο Μ. Τρεμόπουλος αναφέρθηκε και στο δράμα των Παλαιστινίων στη λωρίδα της Γάζας, με 3500 παιδιά σκοτωμένα, χωρίς ηλεκτρικό, νερό, αποχέτευση, βομβαρδισμό νοσοκομείων και τόνισε ότι πρέπει να σπάσει ο φαύλος κύκλος της βίας, που αλληλοτροφοδοτείται από τους ακραίους της κάθε πλευράς, με άρνηση του παλαιστινιακού κράτους από τη μια και την ύπαρξη του Ισραήλ από την άλλη. Είπε ότι ψηφίζει λευκό στο ψήφισμα συμπαράστασης που κατέθεσε η παράταξη «Η Πόλη Ανάποδα» και μεταξύ άλλων προέβλεπε να υψωθεί η σημαία της Παλαιστίνης στο δημαρχιακό Μέγαρο και πήρε μόνο 3 ψήφους υπέρ,  γιατί το ψήφισμα θα έπρεπε να κάνει αναφορά και στη βαρβαρότητα της ισλαμιστικής Χαμάς και να ζητάει κατάπαυση του πυρός, άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου, σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ύπαρξη δύο κρατών. Στο θέμα αναφέρθηκε και στην κεντρική τοποθέτησή του, τονίζοντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να πει «όχι στη βία» από θέση αρχής και να δηλώσει ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι επικαλείται το διεθνές δίκαιο, κάτι χρήσιμο και για την Κύπρο και τα ελληνοτουρκικά. Πρέπει να υποστηρίξει τους ειρηνιστές εβραίους στο Ισραήλ και στον κόσμο, να αρνηθεί τον εποικισμό και τη μονομερή προσάρτηση μερών της Δυτικής Όχθης. «Δεν κλείνουμε το μάτι σε κανέναν που χρησιμοποιεί τα όπλα και τη βία ως μέθοδο επίλυσης των διαφορών και των διεκδικήσεων και σεβόμαστε τη ζωή και τα δικαιώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε και στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Πόλεων στις 31 Οκτωβρίου, που καθιερώθηκε από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Το θέμα της για το 2023 είναι η Χρηματοδότηση βιώσιμου αστικού μέλλοντος για Όλους και στόχο έχει να αναδείξει την ανάγκη σημαντικών επενδύσεων στον πολεοδομικό σχεδιασμό για τον μετασχηματισμό των πόλεων σε πράσινη κατεύθυνση. «Στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι βιώσαμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, με τις μεγάλες πλημμύρες στη Θεσσαλία και τις δολοφονικές δασικές πυρκαγιές που κατέκαψαν 1,7 εκατ. στρέμματα στον Έβρο (κυρίως στο δάσος της Δαδιάς) και αναρωτιόμαστε τι θα γινόταν στη Θεσσαλονίκη αν είχαμε τις ίδιες ποσότητες νερού. Δυστυχώς θα είχαμε τα ίδια και χειρότερα. Ήδη με κάθε συνηθισμένη δυνατή βροχή, γνωστά προβληματικά σημεία μετατρέπονται σε ποτάμι αφού τα ρέματα έχουν μπαζωθεί ή έχουν μετατραπεί σε οχετούς, χωρίς κάποιο συντονισμένο οικιστικό σχέδιο. Είμαστε εκτός πραγματικότητας αν θεωρούμε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν το καλοκαίρι δεν είναι καμπανάκι κινδύνου για να αναλάβουμε δράση», τόνισε.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε σε όλα αυτά στα οποία απέτυχε η διοίκηση Ζέρβα δίνοντας μόνο αποσπασματικές λύσεις, χωρίς όραμα, κάνοντας μια μικροδιαχείριση της καθημερινότητας με ασφαλτοστρώσεις και πλακοστρώσεις:

  • Δεν πρόσθεσε ούτε ένα νέο χιλιόμετρο ποδηλατόδρομου.
  • Ακύρωσε έργα που είχαν ήδη δρομολογηθεί και θα μπορούσαν να δώσουν μερικά τετραγωνικά πρασίνου στην πόλη που τόσο τα έχει ανάγκη όπως η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας και η βιοκλιματική αναβάθμιση της πλατείας Ελευθερίας που μάλιστα μετατράπηκε ξανά σε χώρο στάθμευσης προσελκύοντας ακόμα περισσότερα ΙΧ στο κέντρο.
  • Δεν ξεκίνησε την εφαρμογή του Σχεδίου Βιώσιμης Κινητικότητας (εγκεκριμένου από το ΔΣ) και δεν έκανε τίποτα για το κυκλοφοριακό.
  • Δέσμευσε 30 εκατ. € από το Ταμείο Ανάκαμψης για την υλοποίηση ενός έργου που περιλαμβάνει ουσιαστικά ασφαλτοστρώσεις και πλακοστρώσεις πεζοδρομίων 10 δημοτικών οδών και μάλιστα χωρίς να λαμβάνει υπόψη υπερκείμενους σχεδιασμούς όπως το ΣΒΑΚ.
  • Προχώρησε σε μαζικές κοπές και θανατηφόρες κλαδεύσεις δένδρων.
  • Δεν προχώρησε στην εφαρμογή ενός μητροπολιτικού σχεδίου δράσης για την ατμοσφαιρική ρύπανση σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το ΑΠΘ – όπως προτείναμε – που να περιλαμβάνει δράσεις προώθησης εναλλακτικών μορφών μετακίνησης στην πόλη και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε συνδυασμό με εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις και πρασίνισμα όλων των ελεύθερων χώρων.
  • Απέτυχε συνολικά στον τομέα της Καθαριότητας, προχωρώντας στην εγκατάσταση πολυκέντρων ανακύκλωσης παρόλη την αμφισβήτησή της αποτελεσματικότητας, της σκοπιμότητας και της οικονομικής τους βιωσιμότητας και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το σύστημα αυτό είναι προδιαγεγραμμένο να αποτύχει και να οδηγήσει στην καύση. Δεν προχώρησε στην εγκατάσταση καφέ κάδων ούτε στη δημιουργία πράσινων σημείων ενώ αντιμετωπίζει και δικαστικά καταγγελίες μας για ανάμειξη ανακυκλώσιμων υλικών με άλλα σκουπίδια στους υπόγειους κάδους.
  • Συναίνεσε στην κυβερνητική «γραμμή» για την ανάπλαση της ΔΕΘ καθώς και στα σχέδια ιδιωτών για τη δόμηση και εμπορική αξιοποίηση δύο από τους λιγοστούς ελεύθερους χώρους στην πόλη όπως το ιστορικό βιομηχανικό συγκρότημα ΦΙΞ και τα κεραμεία Αλλατίνη.
  • Δεν έκανε τίποτα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας που έχει εντατικοποιηθεί τα τελευταία έτη κυρίως λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής ύφεσης και ειδικότερα με την παρούσα συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία ενώ ο Δήμος θα μπορούσε να παίξει καταλυτικό ρόλο με τον εντοπισμό των πληττόμενων νοικοκυριών, την οργάνωση δράσεων ενημέρωσης και εκπαίδευσης καθώς και την αξιοποίηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων.

Είναι κρίσιμο για τη νέα Διοίκηση να διεκδικήσει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια για τα έργα και να μην κάνει λαϊκισμό, μειώνοντας τα δημοτικά τέλη, όπως έκανε η διοίκηση Ζέρβα και το πλήρωσε. «Ευελπιστούμε οι επιλογές της νέας Διοίκησης να μην επαληθεύσουν διάφορες διαφαινόμενες εξαρτήσεις, όπως η υποστήριξη του ΙΧ, του fly over κ.α. Η παράταξή μας αντιπροτείνει κυκλοφοριακά έργα όπως η ανάπτυξη του προαστιακού σιδηροδρόμου και γραμμής τραμ και εμμένει στη θέση της κατά της κατασκευής σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον Θερμαϊκό».

Κατά τη συζήτηση των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου και ειδικότερα σχετικά με την έγκριση έκθεσης για την εκτέλεση προϋπολογισμού Γ΄ Τριμήνου 2023, ο Μ. Τρεμόπουλος καταψήφισε, αναφέροντας ότι παρατηρείται μια σημαντική αρνητική απόκλιση (-80,42%) από τον στόχο για έσοδα από επιχορηγήσεις καθώς και μια σημαντική υστέρηση στην εκτέλεση του τεχνικού προγράμματος, εφόσον παρόλο που έχουν διανυθεί τα ¾ της χρονιάς, έχει τιμολογηθεί μόλις το 15,73% από ότι έχει προϋπολογιστεί ενώ έχει πληρωθεί μόλις το 14,24%. «20 περίπου από τα 55 θέματα της Ημερήσιας Διάταξης αφορούν παρατάσεις και τροποποιήσεις του οικονομικού αντικειμένου συμβάσεων έργων και προμηθειών καταδεικνύοντας προβλήματα στην υλοποίησή τους», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Μ. Τρεμόπουλος.

Σχετικά με την έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας Χριστουγεννιάτικης αγοράς στην Αριστοτέλους κατά την εορταστική περίοδο 2023-2024, ο Μ. Τρεμόπουλος καταψήφισε, επισημαίνοντας το μεγάλο χρονικό διάστημα της κατάληψης δημόσιου χώρου (27/11-15/1) καθώς και το ευτελές τίμημα από τον Εμπορικό Σύλλογο. Επανέλαβε επίσης την πρόταση της παράταξης να προστεθεί στον Κανονισμό των βραχυχρόνιων αγορών που ψηφίστηκε πέρσι μια ρητή αναφορά σε υποχρέωση των πωλητών για μεταφορά των κενών ειδών συσκευασίας σε κάδους ανακύκλωσης και όχι απλά στην απόρριψή τους. Επίσης, πρότεινε για μια ακόμα φορά ότι θα μπορούσε πιλοτικά στις αγορές αυτές (όπως και σε όλες τις λαϊκές αγορές) να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα βιοανακύκλωσης απορριμμάτων και οι πωλητές να εναποθέτουν τα οργανικά απόβλητα στους αντίστοιχους καφέ κάδους. Όσον αφορά τους καφέ κάδους στο σύνολο της πόλης, η παράταξη έχει ήδη απευθύνει ερώτημα στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο για την πορεία τοποθέτησής τους αλλά δεν έχει πάρει απαντήσεις.

 

Για να δείτε το βίντεο πατήστε στον σύνδεσμο αυτό: https://www.facebook.com/tremopoulos/videos/1069741634446312?idorvanity=272893494078203