Σεβασμός στα ρέματα!

Η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» ζητάει από τον Δήμο Πυλαίας  οικολογική διαχείριση των ρεμάτων Σταγειρίτη και Καραμελίτσας

Δισέλιδη απάντηση του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, με τίτλο «Δεν καταστρέφουμε κοίτες ρεμάτων – Θωρακίζουμε ανθρώπινες ζωές», στάλθηκε στην «Οικολογία – Αλληλεγγύη» για τις δημόσιες τοποθετήσεις της, σχετικά με τη χωματουργική παρέμβαση που πραγματοποιείται σε μήκος 750 μέτρων στο ρέμα Σταγειρίτη, στα σύνορα των Δήμων Πυλαίας και Θεσσαλονίκης.

 

Η απάντηση του Δήμου Πυλαίας, παρόλο που δείχνει να αντιμετωπίζει σοβαρά τις θέσεις και την ευαισθησία των οικολόγων, υψώνει τους τόνους και μιλάει για ψεύδη και συκοφαντίες σε σχέση με τις καταγγελίες των κατοίκων, ενώ έχει προχωρήσει και σε εξώδικα.

 

Εντωμεταξύ, η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» ζητάει την προστασία της φυσικότητας των ρεμάτων και την απαραίτητη αδειοδότηση από τη δασική υπηρεσία και επιμένει να αντιτίθεται στις μπουλντόζες που αποψιλώνουν παντελώς όλη την παραρεμάτια βλάστηση αλλά και στο ότι δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για την προστασία του ρέματος Καραμελίτσα και ιδιαίτερα στο σημείο που συμβάλει στο ρέμα Σταγειρίτη.

 

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Τρεμόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Είναι κατανοητή η επιχειρηματολογία του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, συνήθης για παρόμοια έργα και σε άλλους Δήμους. Ωστόσο, αυτό που ζητάμε από τον Δήμο είναι η υπέρβαση σε έναν πιο σύγχρονο και οικολογικό τρόπο διαχείρισης των χειμάρρων, ο οποίος να αποτυπώνεται στη μελέτη και για τον χείμαρρο Σταγειρίτη και το ρέμα Καραμελίτσας. Αγωνιζόμαστε εδώ και χρόνια για να πείσουμε τους Δήμους και την Περιφέρεια ότι απαιτείται ένας τρόπος προσέγγισης λιγότερο καταστροφικός. Σχετικές κατευθύνσεις υπάρχουν σε ευρωπαϊκές Οδηγίες, που αναγνωρίζονται και από την ελληνική νομοθεσία και το ΣτΕ. Μιλάμε για μια διαδεδομένη στην Ευρώπη ‘πράσινη’ προσέγγιση, που δεν αποτελεί φαντασίωση. Ζητούμε να σταματήσει έστω και τώρα η καταστροφή των υπόλοιπων δέντρων, ιδιαίτερα εφόσον η απόφαση του ΔΣ και οι εγκρίσεις του δασαρχείου για κοπή δέντρων έπρεπε να έχουν προηγηθεί της υποβολής του φακέλου για ένταξη στο ΕΣΠΑ».

 

Πιο αναλυτικά:

 

Έχουν περάσει 7 χρόνια από τότε που ο κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Δήμαρχος του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, σε δημόσιες τοποθετήσεις του τάχθηκε υπέρ της προστασίας του ρέματος Καραμελίτσα και δεσμεύτηκε να πράξει, ως καθ’ αυτού αρμόδιος, όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστούν οι διαδικασίες απόδοσης του ρέματος στην πόλη και στους δημότες της. Ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι της περιοχής ξεκίνησαν από τότε έναν αγώνα, χωρίς κανένα αποτέλεσμα ως τώρα. Ο Δήμος δεν απάντησε στις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις για οριοθέτηση και προστασία από την πολεοδόμηση, και καθαρισμό από τους τόνους σκουπιδιών. Τα απαντητικά έγγραφα όλων των υπηρεσιών στις οποίες απευθύνθηκαν καλούσαν για ενέργειες τον καθ’ αυτού αρμόδιο για την προστασία του ρέματος: τον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη.

 

Αντί αυτού, τον τελευταίο μήνα, και εν μέσω προεκλογικής περιόδου, εγκαταστάθηκε εργολάβος στην περιοχή, με κατασκευαστικό αντικείμενο τη “Διευθέτηση Ρέματος Σταγειρίτη από το σημείο κατάντη της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη μέχρι την Περιφερειακή Τάφρο”, ένα έργο ΕΣΠΑ προϋπολογισμού σχεδόν 2 εκ. €. Το έργο, στο όνομα της αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής, προχωρά στην ευθυγράμμιση της κοίτης του ρέματος, με την κατασκευή ανοιχτής ορθογωνικής τάφρου με την τεχνική “επένδυσης με συρματοκιβώτια”. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για τον καθαρισμό και την προστασία του ρέματος Καραμελίτσα και δεν λαμβάνει καμία μέριμνα στο σημείο που συμβάλει στο ρέμα Σταγειρίτη, ώστε να εξασφαλίσει την ασφαλή εισροή υδάτων στον φυσικό του αποδέκτη. Αντίθετα, στο σημείο συνάντησης των δύο ρεμάτων δημιουργείται ένας αδιαπέραστος φράκτης.

 

Όπως διαπίστωσε και κλιμάκιο της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης», που επισκέφθηκε την περιοχή και είχε συνεργασία με την Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων, το έργο στο ρέμα Σταγειρίτη εκτελείται με μπουλντόζες που αποψιλώνουν παντελώς όλη την παραρεμάτια βλάστηση και στοιβάζουν κατά μήκος της κοίτης παντός είδους φυτικό στοιχείο. Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τα φυσικά αυτά στοιχεία περιλαμβάνουν εκατοντάδες θάμνους, καλαμιές και 90 δέντρα, όπως προβλέπει το σχέδιο. Μεταξύ αυτών που απομένουν για αποψίλωση, βρίσκονται και συκιές, αμυγδαλιές, πλατύφυλλα και κωνοφόρα, αλλά και πολλά αυτοφυή, τα οποία έχουν αναπτύξει ένα ιδιαίτερο παρόχθιο οικοσύστημα, αξιόλογης βιοποικιλότητας, με πολλά πουλιά και άλλα ζώα, που δεν μπορεί να αναπαραχθεί επάνω σε υπόστρωμα συρματοκιβωτίων.

 

Μεταξύ άλλων επιχειρημάτων, ο Δήμος επικαλείται την ενίσχυση της σταθερότητας παρακείμενων κτιρίων από ενδεχόμενες καθιζήσεις. Αυτό αφορά ένα τεχνικό έργο που θα μπορούσε μεμονωμένα να εκτελεστεί, ενισχύοντας τμήματα του Ναού Αγ. Χριστοφόρου που καταλαμβάνουν μέρος του ρέματος, αυθαίρετα προφανώς, και δημιουργούν ευρύτερα προβλήματα στην περιοχή.

 

Η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» δηλώνει πως κατανοεί ότι το έργο έχει εγκριθεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο και έχει ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος τρόπος διαχείρισης, που περιλαμβάνει ευθυγράμμιση της κοίτης και τεχνική επένδυση με συρματοκιβώτια, είναι καλύτερος από το μπάζωμα και την υπογειοποίηση αλλά ενέχει και κινδύνους, καθώς αυξάνει την ταχύτητα των πλημμυρικών νερών ενώ αποδεικνύεται καταστροφικός για την αυτοφυή βλάστηση και το τοπικό οικοσύστημα. Ζητάει την εξέταση και άλλων εναλλακτικών τεχνικών λύσεων, στην κατεύθυνση της «πράσινης μηχανικής» και περισσότερη διαβούλευση με φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Ο τόπος χρειάζεται να βρεθεί ο πρώτος οραματιστής Δήμαρχος στην Ελλάδα που να εφαρμόσει αυτή τη διαδεδομένη στην Ευρώπη νέα «πράσινη» προσέγγιση, έστω και πιλοτικά.

Όχι στην καταστροφή του ρέματος και της φύσης!

Μια βόλτα υπό βροχή στο ρέμα Σταγειρίτη, που κατεβαίνει από το Σέιχ Σου και ενώνεται με το ρέμα των Πουλιών και της Καραμελίτσας, στα σύνορα της Θεσσαλονίκης με την Πυλαία. Δείτε το ερασιτεχνικό βίντεο με την καταστροφή της πλούσιας βλάστησης για να μπουν σαρζανέτια ενώ θα μπορούσε να προστατευτεί ως μια διείσδυση της φύσης μέσα στην πόλη:

Gepostet von Οικολογία Αλληλεγγύη am Samstag, 20. April 2019